Twee nieuwe pensbestendige vetten van Europese herkomst

Nieuwsgierige koe detail

Volac Wilmar Feed Ingredients, wereldwijd een van de grootste producenten van pensbestendige vetten, introduceert twee pensbestendige vetten op basis van Europees koolzaad. Mega-Euro 16 en Mega-Euro 18, met respectievelijk een hoog gehalte aan C16:0 vetzuren en een uitgebalanceerd C18:0-C18:1 vetzurenprofiel. Beide vetten voldoen aan de VLOG-EU eisen en gelden als ‘regionaal’ voer.

 De twee nieuwe pensbestendige vetten zijn toegelaten voor concepten zoals de Albert Heijn huismerk zuivel bij A-Ware. Met deze vetten hebben melkveehouders de mogelijkheid het rantsoen van de melkkoeien te verbeteren. Naast een gunstig effect op melkproductie en het melkvetgehalte zorgt de juiste combinatie van vetzuren dat de koeien in conditie blijven. Dit laatste draagt bij aan een betere vruchtbaarheid en duurzaamheid van koeien. Producten als Megalac bewijzen al ruim dertig jaar de voordelen van pensbestendige vetten in de praktijk.

 

Megalac op koolzaadbasis

Volac Wilmar heeft een productieproces ontwikkeld om koolzaadolie geschikt te maken als voervet. Zo is het gelukt om het lage gehalte (5 tot 6%) aan palmitinezuur (C16:0) te verhogen van 5 procent naar ongeveer 50 procent. Dit voervet, dat verkocht wordt onder de naam Mega-Euro 16, bevat daarnaast zo’n 30 procent C18:1 vetzuren. De samenstelling komt daarmee vrijwel overeen met het welbekende Megalac op basis van palmvet. Dit geldt ook voor het effect: Mega-Euro 16 stimuleert de melkproductie en verhoogt het melkvetgehalte. Door de combinatie met C18:1 heeft het tevens een positief effect op de conditie van de koe en daarmee de vruchtbaarheid. 

 

Verteerbaarheid en conditie

Het tweede VLOG-EU voervet, Mega-Euro 18, heeft een gebalanceerde verhouding tussen C18:0 en C18:1 vetzuren (respectievelijk 38 en 37 procent). De bestendige C18:1 vetzuren zorgen ook hier voor een goede verteerbaarheid. De koe beschikt zo over meer energie wat ten goede komt aan de conditie (BCS). Door de uitgebalanceerde verhouding van C18:1 en C18:0 vetzuren stimuleert Mega-Euro 18 ook de melkproductie.   

 

Koolzaadolie en olijfolie

Het aanbod VLOG-EU vetten kende tot nu toe twee soorten grondstoffen: koolzaad en olijven. Tot voor kort werd het in twee vormen aangeboden: de koolzaadolie als gehydrogeneerde triglyceride (TAG) en koolzaad- of olijfolie als calcium-zout. Deze producten zijn minder geschikt als voervet voor moderne melkkoeien. Zo bevatten TAG’s van koolzaadolie een heel hoog gehalte aan stearinezuur (C18:0) wat ongunstig is voor de vertering. Bij dergelijke TAG’s vindt onvoldoende lipolyse plaats in de pens waardoor het voervet slecht verteert. De tot nog toe aangeboden Ca-zouten van koolzaad en olijven bevatten een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en zijn daardoor onvoldoende pensbestendig. Door een laag gehalte aan palmitinezuur (C16:0) heeft het bovendien nauwelijks effect op de melkgift en vetproductie. Het hoge gehalte aan onverzadigde vetten kan het vetgehalte in de melk zelfs nadelig beïnvloeden. Dankzij het nieuwe productieproces hebben Mega-Euro 16 en Mega-Euro 18 deze nadelen niet. 

 

Vetten van Europese origine

“Met de introductie van Mega-Euro 16 en Mega-Euro 18 heeft de melkveehouder de keuze uit twee volwaardige pensbestendige voervetten van Europese origine die aan de VLOG-EU eisen voldoen”, vertelt Paul Fransen. “Naast belangstelling vanuit Nederland is lokale herkomst in combinatie met de VLOG-EU erkenning ook in Duitsland en Zwitserland een actueel thema.”