Waardevolle aanvulling bij tegenvallende grasopbrengst

Nu de droogte aanhoudt hebben veel melkveehouders te maken met tegenvallende grasopbrengsten, zowel qua hoeveelheid als voederwaarde. Een zetmeelrijke krachtvoeder kan in dat geval de energiebehoefte aanvullen. Echter hebben energierijke krachtvoeders ook zo hun invloed op de pensvertering. Pensbestendig vet is een alternatieve energiebron waarmee u veilig de energiebalans, melkproductie en het melkvetgehalte op peil houdt.

 

De wisselende samenstelling van gras gedurende het seizoen vraagt om een passende aanvulling met krachtvoer. In het voorjaar heeft de koe meer behoefte aan een structuurrijke toevoeging en later in de zomer is de behoefte aan zetmeel groter. Het soort krachtvoer heeft een grote invloed op de samenstelling van melk. Een zetmeelrijke krachtvoeder verhoogt het eiwitgehalte en verlaagt het melkvetgehalte sterk ten opzichte van een vezelrijke krachtvoeder.

 

Grip op de energiebalans

Als compensatie voor de tegenvallende grasopbrengsten op dit moment gaan veel melkveehouders op zoek naar alternatieve energiebronnen. Vaak in de vorm van zetmeelrijke krachtvoeders. Deze vergroten de energie-opname, maar de vertering van (te veel) zetmeel kan pensverzuring veroorzaken. Het gevolg is een verstoorde vet-eiwitproductie. U kunt dit voorkomen door pensbestendig vet als aanvullende energiebron aan het rantsoen toe te voegen.

 

Veilig de energiewaarde verhogen met pensbestendig vet

Pensbestendig vet is een supplement waarmee u de energiewaarde van het rantsoen vergroot en daarmee de melkproductie verhoogt en de conditie van de koe verbetert. Omdat de vertering van pensbestendige vetzuren in de dunne darm plaatsvindt, heeft dit geen invloed op de zuurtegraad van de pens. U kunt daarmee ‘veilig’ in de energiebehoefte van de koe voorzien.

 

Sturen op productie, conditie en vruchtbaarheid

Afhankelijk van de samenstelling van pensbestendig vet kunt u gericht op de conditie, melkproductie, gehaltes en/of vruchtbaarheid sturen. Bij de huidige grasopbrengst vormen Megalac en Mega-Energy een geschikte aanvulling om de energiewaarde van het rantsoen te verhogen en de melkproductie, conditie en vruchtbaarheid te behouden. Wilt u specifiek het melkvetpercentage verhogen, dan heeft u meer baat bij Mega-Fat 88 in het rantsoen. Overleg met uw voeradviseur met welke pensbestendige vetzuren u uw melkveerantsoen het beste kunt aanvullen. Zo houdt u ook bij tegenvallende grasoogst de productie en conditie van uw veestapel op peil.