“Met Megalac 2.0 komen koeien gemakkelijker door de transitiefase”

Gerard meerkerk detail

Zo efficiënt mogelijk voeren en boeren, daar draait het om op melkveebedrijf Meervee. Met Pensbestendig vet Megalac 2.0 houdt melkveehouder Gerard Meerkerk de conditie van zijn koeien op peil. “Dat levert een persistentere melkproductie op en koeien voltooien met meer gemak een goede lactatie.”

Gerard Meerkerk runt een melkveebedrijf in het Drentse Emmer-Compascuum met zo’n 200 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Dit doet hij samen met zijn vrouw, zoon, dochter en twee medewerkers. De ondernemende familie heeft naast het melkvee een loonbedrijf, ze zijn begonnen met het opzetten van een zorgtak en runnen ook nog een webshop met humane voedingssupplementen. Met zo veel nevenactiviteiten is efficiënt werken belangrijk. Melken gebeurt dan ook met vier melkrobots en de voerrobot voorziet de koeien meerdere keren per dag van een vers rantsoen.

Simpel basisrantsoen

“Het basisrantsoen houd ik zo simpel mogelijk”, vertelt Meerkerk. “Het bestaat uit eenderde mais en tweederde gras en daarnaast graan, tarwegries, bietenpulp en/of bierbostel voor de ‘rust’ in het rantsoen. We werken samen met akkerbouwers en beschikken daarom vaak over ‘nieuw’ gras. We hoeven daarom nauwelijks eiwit bij te voeren. Wel voegen we extra energie toe in de vorm van pensbestendig vet Megalac 2.0.”

Pensbestendig vet in de voerkeuken

“Alle melkgevende koeien krijgen 250 gram pensbestendig vet per dag. Dit wordt gewoon door het basisrantsoen gemengd door de robot. Daarnaast krijgen de koeien via de productiebrok ook nog zo’n kleine 100 gram per dag. Bij conditieverlies verhogen we de hoeveelheid in het ruwvoerrantsoen en bij het voeren van een energierijke kuil kan het weer wat minder. Megalac 2.0 is geurneutraal. Dat vind ik een extra voordeel, want voor mijn gevoel is het beter dat koeien aan het voerhek niks bijzonders ruiken. Dan nemen ze het voer het beste op.”

Conditieverlies op tijd bijsturen

Meerkerk ziet het resultaat terug in de conditie en de melkproductie. “Het pensbestendige vet maakt dat de koeien veel persistenter zijn in hun productie, maar onze belangrijkste indicator is de conditie. Als je die op peil houdt, volgt die productie wel. In onze robot wegen we de koeien dagelijks, dus we kunnen het gewicht heel precies bijhouden. Eventueel conditie verlies merken we snel op.”

Piekproductie houdt langer aan

Met Megalac 2.0 lukt het prima om melkkoeien goed in conditie te houden. Vooral aan het begin van de lactatie is dat belangrijk, want daar heb je later veel profijt van. We zien dat ze gemakkelijker de piekproductie bereiken en dat deze langer aanhoudt. Daarnaast is het voor de vruchtbaarheid ook belangrijk dat de conditie op peil blijft. Bij conditieverlies wordt de vruchtbaarheid snel minder. Na wat tegenvallende resultaten door de afgelopen hete zomers, zitten we nu weer op een tussenkalftijd van rond de 400 dagen. Dat willen we graag vasthouden.”

Conditie scoren en resultaat meten

“Resultaten monitoren is belangrijk als je efficiënt wilt boeren”, vindt de Drentse melkveehouder. “Je gaat niet zomaar wat voeren. Het moet wel wat opleveren. Niet ieder bedrijf heeft een weegschaal voor koeien, maar het scoren van de conditie kan altijd. Loop de koeien eens goed langs en schrijf het op. Anders weet je na 2 maanden echt niet meer hoe het ervoor stond. Met een duidelijk vertrekpunt kun je een plan maken en het resultaat meten. Megalac biedt meerdere pensbestendige vetten van verschillende samenstelling (vetzuren). Je kunt dus kiezen welk vet het beste past bij jouw plannen.”

Hogere levensproducties

Opvallend op het bedrijf zijn de relatief hoge levensproducties van gemiddeld meer dan 50.000 kg bij afvoer. “Als het zover is dat de koeien het bedrijf verlaten, zijn ze vaak nog mooi in conditie. Dat levert een leuk extraatje op. We willen koeien zo lang mogelijk op ons bedrijf houden. Gezondheid is het allerbelangrijkste als je hoge levensproducties wilt halen”, meent Meerkerk. “Een extra lactatie of misschien wel twee levert onder aan de streep veel meer op dan die paar extra liters melk. Pensbestendig vet helpt de koe een handje om met zo min mogelijk problemen goede lactaties te voltooien.”