Met de juiste vetzuren kiezen voor productie én vruchtbaarheid

Vretende koe detail

Mega-Max is een pensbestendig vet geschikt voor de gehele lactatieperiode. Het product is samengesteld uit verschillende vetzuren waardoor de koeien niet alleen meer melk geven, maar ook de conditie en vruchtbaarheid blijven op peil.

Mega-Max is een nieuw supplement in de Megalac-reeks van pensbestendige vetten. Het is ontwikkeld op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek naar het voeren van vetten bij melkkoeien. Vetsupplementen verschillen onderling in de verschillende vetzuren die ze bevatten en dat bepaalt voor een groot deel het effect dat ze in het rantsoen hebben. Megalac biedt diverse producten aan waardoor u de keuze heeft voor welk vetzuur profiel u kiest. Dit, om per stadium in de lactatie bij te sturen. Mega-Max heeft een unieke samenstelling met een specifieke balans tussen C16:0 (palmitinezuur) en pensbestendig C18:1 (oliezuur) vetzuren om de prestaties gedurende de hele lactatie te verbeteren.

Met het vetzuur C16 in het rantsoen stimuleer je de melkproductie en melkvet. Door ook pensbestendig C18:1 toe te voegen aan het rantsoen behouden de koeien hun conditie en blijft de vruchtbaarheid op peil.

Gehele lactatie te voeren

Pensbestendige vetten zijn te verkrijgen in verschillende vetzuur samenstellingen. Wanneer u één groep lacterende koeien heeft is het lastig om per lactatiestadium de goede vetzuren te voeren. Door de unieke samenstelling is Mega-Max geschikt om de gehele lactatie te voeren. Hierdoor ligt er maar 1 product in de schuur en hoeft u niet elke keer het rantsoen door te rekenen. In Mega-Max zitten C16:0 en C18:1 samen. Hierdoor blijven koeien de gehele lactatie in conditie, blijft de vruchtbaarheid op peil en stijgt de melkproductie. En een mooie bijkomstigheid: Mega-Max is ook nog eens neutraal van geur.

Aan het begin van de lactatieperiode is C18:1 (oliezuur) het belangrijkste vetzuur. Recente onderzoeksresultaten tonen het effect op de insulinestatus aan en laten zien dat C18:1 ervoor zorgt dat een hoger aandeel energie en voedingsstoffen uit het rantsoen wordt benut om de conditie van koe te verbeteren. Dr. Richard Kirkland, Global Technical Manager voor Volac Wilmar Feed Ingredients legt uit.

Deeltjesgrootte belangrijk

"C18:1 heeft een directe invloed op de ontwikkeling van bevruchte eitjes en verbetert de algehele verteerbaarheid van het rantsoen en zorgt zo voor extra energie," voegt Dr. Kirkland toe. Kirkland: "Om te zorgen voor een goede vertering en absorptie in de dunne darm is het belangrijk dat C18:1 in een pensbestendige vorm wordt aangeleverd. Lopend onderzoek aan de National University of Singapore toont aan dat de pensbestendigheid beter is naarmate de deeltjesgrootte van calciumzouten groter is, zoals bij Megalac en Mega-Max."

Bij koeien voorbij de lactatiepiek, is het beter het rantsoen aan te vullen met producten die een hoog gehalte aan C16:0 (palmitinezuur) hebben. Dit vetzuur stimuleert de melkproductie en verhoogt het gehalte aan melkvet.

Optimale verhouding

Op bedrijven met een jaarrond afkalfpatroon is het praktisch vaak niet mogelijk om per lactatiestadium gericht een vetzuur aan het rantsoen toe te voegen. In die situaties is een multifunctioneel vetsupplement, zoals Mega-Max, de meest effectieve manier om te voldoen aan de voedingsbehoeften van de hele veestapel. Mega-Max bevat ongeveer 60% C16:0 en 30% C18:1, wat een optimale verhouding is voor de verschillende stadia van de lactatie.