Mega-Max is het eerste pensbestendige vet voor de gehele lactatie

Volac Wilmar presenteerde tijdens de EuroTier 2018 Mega-Max, een nieuw pensbestendig vet dat is ontwikkeld om de gehele lactatieperiode te voeren. De specifieke verhouding van C16:0 en C18:1 vetzuren zorgt voor een optimale balans van melkproductie en het op peil houden van de lichaamsconditie en daarmee de vruchtbaarheid van de koe.  

Mega Max launch at EuroTier 2018

Mega-Max combineert de goede eigenschappen van calciumzout met die van gefractioneerd vet. De productinnovatie komt voort uit nieuwe inzichten in de impact van verschillende enkelvoudige vetzuren.

“Het gaat vooral om de verdeling van voedingsstoffen tussen melk en lichaamsvet bij melkkoeien”,vertelde nutritionist Richard Kirkland van Volac Wilmar tijdens de Europese presentatie.

De wetenschapper stond aan de basis van het nieuwe pensbestendige vet. Bij de juiste balans van C16:0 en C18:1 vetzuren is het mogelijk de melkvetproductie te verhogen en tegelijkertijd het verlies van lichaamsconditie aan het begin van de lactatie te beperken. 

Eén product voor het hele lactatierantsoen

In de vroege lactatie zorgen de C18:1 vetzuren in Mega-Max ervoor dat een koe niet teveel conditie verliest. Dit draagt bij aan een betere vruchtbaarheid. In een later stadium van de lactatie zorgen de C16:0 vetzuren voor een toename van de melkvetproductie. Door een optimale verhouding tussen beide vetzuren, kan de veehouder met Mega-Max volstaan in de gehele lactatieperiode. Dit vereenvoudigt het gebruik van pensbestendige vetten in het rantsoen.

In ruwvoer of krachtvoer

Veehouders kunnen Mega-Max zelf toevoegen aan het rantsoen door het te mengen met andere voeders als onderdeel van het ruwvoerrantsoen of TMR. Het pensbestendige vet kan ook via het krachtvoer worden verstrekt. Mengvoerbedrijven kunnen met Mega-Max de concentratie C16:0 in het krachtvoer verhogen zonder de korrelkwaliteit in gevaar te brengen. Omdat Mega-Max neutraal van geur en smaak is, beïnvloedt een hoog gehalte de voeropname van de koeien niet.

Lees meer over Mega-Max