Gefractioneerd vet mag weer. Kies het vetzuur dat past bij uw bedrijf.
De NZO heeft het tijdelijke verbod op gefractioneerde vetten in het rantsoen van melkvee opgeheven. Veehouders beschikken daarmee weer over een effectieve manier om melkvetproductie te verhogen. Naast gefractioneerd vet heeft u de keuze uit andere pensbestendige vetten die afhankelijk van uw situatie mogelijk een betere keuze zijn. We zetten de mogelijkheden van de verschillende vetzuren op een rijtje.
Melkvetgehalte verhogen: Mega-Fat 88
Een eenvoudige manier om de melkvetproductie te verhogen is door aan het rantsoen C16:0 (palmitinezuur) toe te voegen. Gefractioneerd vet Mega-Fat 88 met een hoog gehalte aan C16:0 mag u sinds kort weer in het rantsoen opnemen. Het pensbestendige Mega-Fat 88 heeft een gehalte van maar liefst 88 procent C16:0; hoger dan de andere producten op de markt.
Betere persistentie melkproductie
Naast het verhogen van het melkvetgehalte verbetert Mega-Fat 88 ook de persistentie van oudmelkse koeien. Het zorgt zo voor een toename van de melkvetproductie gedurende een lactatie. Een aandachtspunt bij gefractioneerde vetten is dat C16:0 de omzetting van voedingsstoffen naar melkvet stimuleert. Bij magere en nieuwmelkse koeien moet u gefractioneerde vetten daarom met mate inzetten. Verder is het van belang om de melkvetsamenstelling in de gaten te houden om te voorkomen dat het C16:0-gehalte in de melk te hoog wordt. De NZO blijft de hardheid van het melkvet ook de komende zomer monitoren.
Mega-Energy aan begin lactatie
Bij nieuwmelkse koeien kunt u kiezen het rantsoen aan te vullen met Mega-Energy. Dit vet bevat naast C16:0 (51%) ook een redelijk hoog aandeel C18:0 (37%). Deze combinatie van vetzuren is ideaal aan het begin van de vroege lactatie. Het stimuleert zowel de melkproductie als de gehaltes. Een aandachtspunt is het aandeel C18:0 in het totale rantsoen; als dit te hoog wordt gaat het ten koste van de verteerbaarheid.
Megalac: melkproductie, vruchtbaarheid en conditie
Megalac bevat naast C16:0 vetzuur (48%) een hoog aandeel C18:1 (36%). C18:1 verbetert de verteerbaarheid van het totale vet in het rantsoen en zet voedingsstoffen om in lichaamsreserves. Verder stimuleert het de ontwikkeling van eicellen en draagt zo bij aan een betere vruchtbaarheid. Het gebruik van Megalac in de vroege lactatie zorgt voor een betere melkproductie, vruchtbaarheid en conditie (BCS) van de melkkoe.
Zekerheid van kwaliteit
Megalac is het langst bestaande, meest onderzochte en bewezen calcium-zout. Het is wereldwijd het meest gebruikte pensbestendige vet op hoogproductieve bedrijven. Volac Wilmar produceert het hele Megalac assortiment waaronder Megalac, Mega-Fat 88, Mega-Energy in eigen productielocaties. Dit geeft zekerheid over de samenstelling en kwaliteit.
Keuze uit drie type vetten voor de meest rendabele inzet
Naam | Type vet | Resultaat |
Megalac | Ca-zout |
Meer energie in het rantsoen Verhogen melkproductie Betere vruchtbaarheid Goede BCS (body condition score) |
Mega-Energy | Gehydrogeneerd |
Meer energie in het ransoen Verhogen melkproductie Verhogen melkvetgehalte |
Mega-Fat 88 | Gefractioneerd |
Meer energie in het rantsoen Verhogen melkvetproductie Verbeteren persistentie oudmelkse koeien |
Vraag uw voerleverancier naar de voordelen van Megalac vetzuren. Of Download de rantsoenwijzer met achtergronden over de verschillende vetzuren.