De zuivelsector in Dubai: Melken bij 50 graden kan

Dubai 2 original detail

Wie aan Dubai denkt, ziet torenflats en zinderende temperaturen. Waar je niet aan denkt zijn 42.000 melkkoeien die er worden gehouden om in de lokale zuivelbehoefte te voorzien. Ondanks de hoge temperaturen en voortdurende hittestress lukt het om producties te realiseren van ruim boven de 10.000 liter per koe. Een kwestie van hittemanagement en een goed rantsoen.  

Om meer te weten te komen over de ontluikende zuivelindustrie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bezocht dr. Richard Kirkland, Global Technical Manager van Volac Wilmar, Dubai. Dit is een van de zeven Emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. 

Westers georiënteerde bedrijven

Wat hij in het dorre en hete land aantrof zijn moderne en hoogproductieve melkveebedrijven. Waar in veel Arabische landen het management op melkveebedrijven in handen is van Amerikanen en Europeanen worden veel melkveebedrijven in de VAE geleid door Ierse bedrijfsleiders. Holstein-Friesian koeien met Amerikaanse genetica zijn gangbaar, waarbij de drang naar meer melkvolume de belangrijkste drijfveer is.

13.000 liter per jaar

Het grootste melkveebedrijf in de VAE, Al Rawabi, ligt op slechts 20-30 minuten van downtown Dubai. Dit bedrijf telt meer dan 14.000 dieren en verwerkt de zuivel zelf tot dagverse producten. Op korte afstand ligt het National Dairy Farm met koeien die een topproductie van meer dan 13.000 liter produceren. Het bedrijf heeft een uitbetalingsprijs per liter op basis van een vetgehalte van minimaal 3,4%, maar zonder uitbetaling voor melkeiwit.

De hitte de baas

Tijdens de zomermaanden komt het kwik regelmatig boven de 50 oC uit. Dr. Kirkland vertelt hoe lokale boeren hun veestapel beschermen: "De hoogproductieve koeien staan een groot deel van het jaar onder zware hittestress. Daarom zijn de schaduwrijke stallen uitgerust met ventilatoren, meestal met ingebouwde watervernevelaars. Ook in de voederplaatsen zijn deze vernevelaars standaard aanwezig om de koeien tijdens het voeren en het melken te koelen."

Water is schaars

"Het 4.200 koeien tellende melkveebedrijf in Marmum (met een gemiddelde van meer dan 11.000 liter) pakt het warmtebeheer voortvarend aan. Dit ‘green field’ geïntegreerde melkveebedrijf, maakt gebruik van een nieuwe ontziltingstechnologie om aan de vraag naar water te voldoen.” De beschikbaarheid van water is een grote uitdaging in deze dorre regio, evenals de beschikbaarheid van voer. Melkveebedrijven staan onder druk vanwege het schaarse water. Zelf voer verbouwen is er niet bij omdat de benodigde irrigatie een te zware druk op de waterreserves zou geven.  

Dubai 4

Foto: melkveebedrijf in Dubai.

Ruwvoer uit het buitenland

Dr. Kirkland: "Het ruwvoer voor de koeien wordt verscheept en per vrachtwagen aangevoerd uit het buitenland, zelfs vanuit de VS en Zuid-Amerika, aangevuld met geïmporteerde granen. Het voer dat de koeien krijgen, hebben veel weg van Amerikaanse rantsoenen met veel zetmeel om in energie te voorzien en grondstoffen zoals luzernehooi, sojahullen, tarwe, gerst, maïs en katoenzaad.”

De meerwaarde van vetzuren

Onmisbaar in het rantsoen in deze hete regio’s zijn vetsupplementen. Door de lage metabolische warmteproductie zijn vetten bij uitstek geschikt om veel energie aan te bieden. De koe produceert bij vertering van deze energie geen extra lichaamswarmte. Vetrijke rantsoenen zijn bovendien belangrijk voor de productie van het hormoon progesteron - essentieel voor de vruchtbaarheid.

Melkproductie, melkvet en vruchtbaarheid

"In de VAE is veel belangstelling voor voedingsinnovaties die voortkomen uit het onderzoek van professor Adam Lock (Michigan State University, VS)”, vertelt dr. Kirkland. Hij doelt op het onderzoek naar het effect van een uitgebalanceerde palmitine-oliezuurverhouding die optimaal is in de verhouding 60:30 zoals in Mega-Max. Het vetzuur C16:0 (palmitinezuur) stuwt de melkgift en het melkvetgehalte gedurende de lactatie. Tegelijkertijd heeft het oliezuur (C18:1) een gunstig effect op de vruchtbaarheid.

Een succesvolle sector

Ondanks de extreme woestijnomstandigheden heeft de zuivelindustrie in Dubai zich zodanig ontwikkeld dat het de plaatselijke bevolking van vers zuivel kan voorzien.

Kamelenmelk in opkomst

Om aan de vraag naar verse zuivelproducten te voldoen, zijn de veehouderijbedrijven in de VAE divers. Dr. Kirkland: "In deze regio is kamelenmelk sterk in opkomst; melk van kamelen is bijzonder rijk aan vitamine C. De Camelicious Camel Farm heeft een bijzonder sterk merk gecreëerd. Het bedrijf telt maar liefst 6.100 kamelen.”

Wilt u meer weten over het voeren van pensbestendige vetten en het voorkomen van hittestress? Neem dan contact op met Paul Fransen.
Tel: +31 646 207 516
E-mail: paul.fransen@volac.com