'De gehaltes in het voorjaar op peil houden'

Cow 2643886 1920 detail

Veevoerspecialist Edwin Berg van Agrifirm verklaart: “Voorjaarsgras bevat relatief veel suiker en weinig ruwe celstof. In jong gras zitten bovendien veel onverzadigde vetzuren wat een verstoring van de penswerking kan geven. Dit vertaalt zich in een daling van de melkgift en vooral van het melkvetgehalte.”
Een oplossing is het rantsoen aanvullen met pensbestendig C16:0-vetzuur dat melkkoeien direct kunnen benutten voor de melkvetproductie. De Agrifirm-adviseur heeft goede ervaringen met Mega-Fat 88. “Het heeft een heel hoge energiedichtheid. Een kilogram Mega-Fat 88 bevat maar liefst 3.400 VEM. De hoeveelheid energie in 1 kilogram brok komt overeen met de energie in 300 gram pensbestendig vet. Het resulteert in minder verdringing van ruwvoer.“

“Door het hoge gehalte aan C16-vetzuren heeft het een gunstig effect op zowel liters als vetgehalte. Als je het aan het rantsoen toevoegt zie je het effect vrijwel meteen terug in de gehaltes en productie. Daarna is het een kwestie van rekenen: verdien je de 30 tot 40 cent per koe per dag terug?”
Daarnaast is het voeren van pensbestendig vet, met name aan hoogproductieve dieren, een verzekeringspremie om de koeien in de zomer in de benen te houden. “Dat is wat lastiger om in geld uit te drukken, maar kan zeker een overweging zijn om het in rantsoen op te nemen”, stelt Edwin Berg.