Direct hoger melkvetgehalte met het voeren van Mega-Fat 88

Scherm%c2%adafbeelding 2024 02 19 om 14.20.54 detail

Pensbestendig vet krijgt een steeds belangrijker aandeel in het rantsoen van melkgeiten. Christ schippers, melkgeitenhouder in Veldhoven (Noord-Brabant), begon ruim vijftien jaar geleden met het voeren van vet. Het voeren van Mega-Fat 88 als pensbestendig vet was op dit bedrijf dè oplossing voor het verhogen van het vetgehalte in de melk. “Je ziet dat het werkt”, aldus Christ.

Bedrijfsgegevens melkgeitenbedrijf 't Geitenboerke

- 750 melkgeiten
- Gemiddelde melkproductie van 1.100 liter met 4,10% vet en 3,58% eiwit

Geitenhouder Christ Schippers

Direct resultaat

“De resultaten van het voeren van Mega-Fat 88 zie ik direct terug in de melkafrekening”, stelt Christ. Pakweg vijftien jaar geleden begon hij met het voeren van vet. “Voorheen teelden wij onze eigen zonnebloemen, wat voor extra energie in het rantsoen zorgde. Door ziekteproblemen in de grond, zijn wij hier mee gestopt. Sindsdien zijn wij begonnen met het voeren van Mega-Fat 88 aan onze 750 melkgeiten en ligt het melkvetgehalte 0,2 tot 0,3 procentpunten hoger op ons bedrijf. Hier waren wij destijds en nu nog steeds super blij mee.”

Pensbestendig vet is rendabel

Onafhankelijk voeradviseur Björn Bulcke van Nutrivice Consultancy ziet ook de meerwaarde van het voeren van vet in: “Gezien de melkprijs in de geitenhouderij, is het zeker rendabel om pensbestendig vet te voeren. We zien vaak een melkvetstijging van 0,1 tot 0,2 procentpunten en een productiestijging van vijf tot tien procent.” Schippers vult aan, “Daar kun je een simpel rekensommetje op los laten. Als je 0,2 procentpunt vet vermenigvuldigt met zeven ton melk, dan kun je daar een mooie auto van rijden.”

Beperkt hittestress

Naast de verhoging van het vetgehalte, zet Christ Mega-Fat 88 in om in tijden van hittestress het energiegehalte op peil te houden. Björn licht toe: “In de zomerperiode zien wij vaak vijf tot tien procent melkproductiedaling door een lagere drogestofopname. Dit is de meest rendabele periode om Mega-Fat 88 te voeren. Hiermee verhoog je de energieconcentratie van het rantsoen.” Björn adviseert Mega-Fat 88 omdat het een hoog aandeel C:16 vetzuren bevat. Dit zorgt voor extra energie in het rantsoen. Daarnaast geeft het positieve effecten op de melkproductie en het vetgehalte.

Kijk naar het lactatiestadium

“Vroeger voerden wij jaarrond vet omdat toentertijd vet in verhouding goed betaald werd”, vertelt Christ, “nu is het afhankelijk van de behoefte van de geit en met name de energiebalans in het rantsoen”. “Het is echt de puntjes op de i zetten”, vult Björn aan, “Kijk goed naar het lactatiestadium van de geit. Aan het begin van de lactatie hebben geiten een ander soort pensbestendig vet nodig dan aan het eind van de lactatie. Na aflammeren heeft een geit behoefte aan glucogene energie. In dit stadium zet je het pensbestendig vet Megalac in voor conditiebehoud. Bij oudmelkte geiten focus je je op het persistent houden en het voorkomen van vervetting. Daarbij heeft Mega-Fat 88 toegevoegde waarde. Bij ieder soort pensbestendig vet, vormt een uitgebalanceerd rantsoen de basis.”

Wil jij weten hoe Megalac meerwaarde biedt op jouw bedrijf? Neem contact op met je voeradviseur of kijk eens op www.megalac.nl.  

Met de FeedingFatCalculator kun je zelf uitrekenen of het voeren van een pensbestendig vet rendabel is op jouw bedrijf.