Najaarsgras voeren? Zo zorg je voor voldoende energie

Koeien megalac detail

Najaarsgras bevat veel eiwit. Het is dan zeker de moeite waard om dit vele eiwit rechtstreeks in de koe te benutten door te weiden of vers gras op stal te voeren. Een hoog ruwe celstof gehalte en een lager suikergehalte maakt dat de energiebeschikbaarheid wel afneemt. Zorg daarom voor extra energie in het rantsoen om het beschikbare eiwit optimaal te benutten.

Om ruwe celstof af te breken, is er energie nodig. Suiker in gras is daarvoor een belangrijke energiebron. Die suiker is in najaarsgras minder aanwezig. Belangrijk dus om het rantsoen van extra energie te voorzien om het eiwit toch om te kunnen zetten. Pensbestendig vet is een energiebron met een hoge energiedichtheid; veel energie per hap voer die de koe opneemt. Het zorgt dus niet voor overbodige pensvulling, maar wel voor optimale eiwitbenutting.

Genoeg energie voor optimale eiwitbenutting

“Pensbestendig vet zou een onderdeel in elk rantsoen moeten zijn”, vindt Dr. Richard Kirkland, nutritionist bij Volac Wilmar Feed Ingredients. “Zeker als je in het najaar je koeien weidt en de energieopname fluctueert, moet het rantsoen in de stal op orde zijn. Door genoeg energie tegen het eiwitrijke gras te zetten, kan de koe zo veel mogelijk eiwit benutten.” Pensbestendig vet bevat 2,5 keer zoveel energie als graanrijk krachtvoer en werkt in tegenstelling tot dat krachtvoer niet pensverzurend. “Een koe presteert het beste wanneer het pensmilieu optimaal is. Verzuurt deze, dan staat het de vertering in de weg”, legt Kirkland uit.

Welk vetzuur kies je?

Pensbestendige vetten van Megalac zijn er in verschillende vetzurensamenstellingen. Elk vetzuur biedt een ander voordeel voor de koe: C16:0 verbetert de melk- en melkvetproductie, C18:1 ondersteunt de conditie en bevordert zo de vruchtbaarheid van de koe. Afhankelijk van het lactatiestadium en de bedrijfsdoelstelling kun je een keuze maken voor de juiste vetzurensamenstelling.

Houd de energievoorziening bij het voeren van najaarsgras dus op peil. Zo ondersteun je de koe bij het optimaal benutten van het eiwitrijke najaarsgras, stimuleer je de melkproductie én bevorder je de conditie van de koe.