Koeien in de wei: let op energievoorziening en voorkom melkvetdip

Dsc 0831 detail

Nu de koeien weer de wei in gaan, is het zaak om goed op de energievoorziening te letten. De overgang in het rantsoen kan leiden tot een melkvetdip. Door pensbestendig vet in het rantsoen op te nemen, kun je de daling van het melkvetgehalte beperken.

melkvetdip-voorjaar-video-afb

Verstoorde penswerking

“Bij de overgang van een winterrantsoen naar vers voorjaarsgras, krijgt de pens het flink voor de kiezen”, aldus dr. Richard Kirkland, rundvee nutrionist bij Volac Wilmar Feed Ingredients. “Het winterrantsoen is qua structuur en zetmeelgehalte stabiel. Tijdens het weiden is dit veel minder het geval. Daarnaast bevat voorjaarsgras veel energie en verteert het in de pens razendsnel”, vervolgt Kirkland. Deze snelle energie verstoort de penswerking en het vergroot het risico op pensverzuring. In combinatie met hoge oliegehaltes in het voorjaarsgras, wat de ruwvoervertering een extra dreun geeft, komt hierdoor het vetgehalte in de melk onder druk te staan.

Negatieve energiebalans

Door wisselende omstandigheden verandert ook de kwaliteit van het voorjaarsgras telkens, evenals de opname. Dit maakt het lastig om een koe voortdurend van voldoende energie te voorzien. “Vooral in het begin van de lactatie kan dit voor problemen zorgen”, legt Kirkland uit. Hij vervolgt: “De koe raakt in een negatieve energiebalans, waardoor zij lichaamsvet gaat aanspreken om toch aan haar energiebehoefte te voldoen. Hierdoor verliest ze conditie wat weer een nadelig effect op de vruchtbaarheid heeft.”

Aanvullend rantsoen

Om de nadelige effecten aan het begin van de weidegang te minimaliseren, is het aanvullende rantsoen erg belangrijk. “Pensbestendige vetten zijn bij uitstek geschikt om een koe bij wisselende beweidingsomstandigheden in het voorjaar van voldoende energie te voorzien”, zegt Kirkland. Deze vetten bevatten meer energie dan bijvoorbeeld granen en hebben geen nadelig effect op de penswerking.

Juiste vetzuur kiezen

Het is volgens Krikland belangrijk dat een veehouder bij de keuze van het vet kijkt naar de vetzurensamenstelling. In combinatie met voorjaarsbeweiding adviseert Kirkland een pensbestendig vet met zowel C16:0 als C18:1 vetzuren. “Door de extra energie in pensbestendige vorm aan te bieden, gaat het niet ten koste van de penswerking. Hiermee kun je zowel de vruchtbaarheid als de melkvetproductie ondersteunen zodra de koeien de wei ingaan.”

Weiden neemt toe

Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal melkveebedrijven dat aan weidegang doet is toegenomen. Waar in 2015 76 procent van de melkveebedrijven aan weidegang deed, is dit percentage in 2021 gestegen tot 83 procent.

CBS