Hittestress: 7 manieren om uw melkvee deze zomer koel te houden

Volac hutches b high %282 of 74%29 detail

Als het kwik boven de 20°C stijgt, hebben (hoogproductieve) koeien al moeite om hun lichaamswarmte kwijt te raken. Houdt een warme periode langer aan, dan ontstaat hittestress. Een verminderde eetlust en verminderde energie-opname zorgen voor een daling van de melkproductie en verminderde vruchtbaarheid. Belangrijk dus om op warme dagen verkoelende maatregelen te nemen en in de energiebehoefte te voorzien. Hieronder vindt u zeven tips.

 

  1. Onderschat de water inname niet

    Bij hoge temperaturen neemt de waterbehoefte enorm toe en kan zelfs verdubbelen. Vochttekort doet de productie van uw koeien snel dalen. Ruime toegang tot schoon drinkwater is dus van groot belang. Zorg voor voldoende waterpunten en creëer als de koeien naar buiten gaan, zo nodig extra drinkplaatsen bij de in/uitgang van de wei en op schaduwrijke plekken. Vooral na het melken zijn koeien dorstig. Toegang tot fris drinkwater na het verlaten van de melkstal helpt uw koeien hun vochthuishouding snel weer op peil te brengen.

  2. Uw melktijden aanpassen naar het koelere gedeelte van de dag

    Pas bij een melkstal uw melktijden aan om het heetste deel van de dag te vermijden. Begin ’s ochtends zo vroeg mogelijk en melk ’s avonds na vijf uur. 
  3. Vermijd de brandende zon bij weidegang

    Gaan uw koeien overdag de wei in? Dan is het in warme perioden belangrijk dat er schaduwplekken zijn. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat koeien meer melk geven als zij de schaduw kunnen opzoeken. Beschutting tegen de brandende zon vermindert de hitteproductie met 50%. Bent u niet zo’n fan van schaduwplekken in uw weiland? Zorg dan dat uw koeien in ieder geval op het heetst van de dag naar binnen kunnen of pas uw weideschema aan naar siestabeweiding of ’s nachts weiden.
  4. Ventileer uw stal

    U kent vast het genot van een verkoelend briesje tijdens een zinderende zomerdag. Dat geldt ook voor uw koeien. Ventilatoren in uw (melk)stal verdrijven de warmte en verlagen de omgevingstemperatuur. De laatste jaren is het iedere zomer wel een langere periode warm. Een investering in ventilatoren kan de moeite waard zijn om hittestress te beperken en zo de productie van uw koeien op peil te houden.
  5. De stal koelen met een sproeier of vernevelaar

    Net als venitlatoren zorgt het besproeien van uw koeien met water voor een welkome verkoeling. Er zijn verschillende systemen met sproeiers of vernevelaars op de markt om uw stal te koelen. Een vernevelaar kan ook aan uw ventilator worden gekoppeld.
  6. Vermijd koppelbehandelingen op warme dagen

     Stress verhoogt de lichaamstemperatuur. Laat uw koeien op warme dagen zo veel mogelijk met rust en probeer koppelbehandelingen en andere bijzondere activiteiten op warme dagen te vermijden.
  7. De energiewaarde van het rantsoen verhogen met Megalac

    Door hittestress heeft de koe minder eetlust. Ze rust meer en zal minder vaak en minder lang het voerhek opzoeken of grazen. Het gevolg is minder energie en daling van de melkproductie. De warmte die bij de vertering vrijkomt, maakt het de koe nog eens extra lastig om af te koelen. Met een pensbestendig vet uit de Megalac-range verhoogt u de energiewaarde van iedere hap voer. Daarmee kunt u ook bij verminderde voeropname in energiebehoefte voorzien. Een ander voordeel is dat de vertering van Megalac vetten efficiënter verloopt dan die van andere energierijke voeders, waardoor er minder warmte vrijkomt bij de vertering.

 Terug naar u

De zomermaanden zijn niet zonder risico's, maar met verschillende oplossingen kunt u hittestress in de hand houden en de productie, vruchtbaarheid en algehele conditie op peil.

 

  • Zorg voor ruime toegang tot schoon en fris drinkwater en voeg zo nodig extra drinkplekken toe bij de in/uitgang van de wei en bij het verlaten van de melkstal.
  • Wijzig uw melktijden om het heetste deel van de dag te vermijden
  • Zorg dat uw koeien overdag buiten de schaduw kunnen opzoeken of naar binnen kunnen.
  • Overweeg ventilatoren, sproeiers of vernevelaars om de stal te koelen.
  • Vermijd koppelbehandelingen op warme dagen
  • Voeg pensbestendige vetzuren toe aan uw rantsoen om bij een verminderde eetlust in de energiebehoefte te voorzien en de verteringswarmte te beperken.